top of page

Visita a l’escola Roser Capdevila (4 novembre)

Una vegada acabat el nostre estudi sobre l’art romànic, vam decidir fer una petita exposició a la classe de 5è A de primària de l’escola Roser Capdevila (Polinyà), amb la finalitat d’intentar donar valor al nostre patrimoni local, ja que el nostre poble té una petita capella romànica que pocs nens coneixien veritablement abans de les nostres activitats.

 

Per intentar facilitar la seva comprensió, vam realitzar una explicació sobre les dades més bàsiques de l’art romànic i vam presentar una fitxa didàctica per posar en pràctica el que havíem explicat.

A continuació explicarem com s’ha de fer la fitxa didàctica i adjuntaré fotografies de com la van omplir els alumnes (mirar annexos):

En el primer exercici s’ha d’ordenar cronològicament des de la prehistòria fins a l’actual edat contemporània.

 

Una vegada ordenat l’eix cronològic, s’ha de retallar una fotografia i col·locar-la correctament sota la seva etapa corresponent.

 

Exemple: Edat contemporània (a l’última casella) Torre Eiffel

 

En el segon exercici es presenten tres textos que defineixen tres estils totalment diferents. Després d’haver-los llegit, s’ha d’elegir quin és el paràgraf que defineix l’art romànic.

En el tercer exercici s’han de senyalar tres de les parts més típiques de les esglésies romàniques, fixant-se en els exemples de la part superior.

 

Una vegada acabat l’exercici, els alumnes havien de dibuixar un arc de mig punt, ajudant-se amb el compàs.

Per últim, en el quart exercici, s’han de relacionar els dibuixos que vam fer sobre les pintures romàniques de la capella de Sant Salvador (Polinyà) amb el títol de les escenes que es veuen representades.

 

Per ajudar als alumnes a visualitzar amb més claredat quin tipus d’escena s’estava reproduint, vam portar els dibuixos de les pintures de l’església ( fets per nosaltres), amb la finalitat que els alumnes poguessin veure’ls de primera mà.

Cal dir que els alumnes es van desenvolupar còmodament, ja que mostraven interès pel tema i no tenien gaires dificultats per realitzar la fitxa.

 

L’exercici que més els hi va costar va ser el número 3 i 4, ja que les imatges no quedaven gaire clares i donaven lloc a la confusió, però amb la nostra ajuda i la seva atenció van acabar entenent prou bé les parts arquitectòniques de la nostra capella.

 

Pel que fa a l’exercici número 4, la gran majoria es va confondre en dues imatges, però després de l’explicació del significat de cada escena els alumnes van acabar resolent els seus dubtes.

 

Aquesta visita la vam utilitzar per facilitar l’activitat que vam realitzar al dia següent a la capella de Polinyà, ja que d’aquesta manera seria més fàcil que els alumnes reconeguessin les parts arquitectòniques de l’església i el significat de les seves pintures.

© 2016 Romànic Creat amb Wix.com 

Vicente Fontanals i David González

bottom of page