Introducció
A continuació parlarem sobre els motius i les raons que ens van portar a elegir l’art romànic com a tema principal del nostre treball de recerca. Comentarem quines van ser les nostres motivacions i quines dificultats i/o facilitats vam tenir per dur a terme els nostres objectius.
Vam pensar que seria una bona idea fer el nostre treball sobre l’art romànic , aprofitant que el poble on residim (Polinyà del Vallès) té una capella romànica molt important del segle XI, que reuneix les característiques generals del romànic a Catalunya. Aquesta petita capella té unes pintures al fresc molt ben conservades, les quals avui dia es troben al Museu Diocesà de Barcelona (originals).
Aquesta va ser una de les idees fonamentals que ens van ajudar força a realitzar el nostre treball, ja que podíem fer un estudi del romànic a través del nostre patrimoni local. Això ens va facilitar enormement el nostre estudi, ja que aquesta petita capella ens permetia veure de primera mà les característiques arquitectòniques i pictòriques de l’estil romànic i ens donava molt de joc per realitzar una part pràctica molt consistent amb els alumnes de l’escola Roser Capdevila, els quals desconeixien per complet aquest estil.
També ens van servir de molta ajuda les classes que hem rebut a l’assignatura d’història de l’art, ja que un dels temes que vam haver de fer va ser l’estil romànic. A partir d’aquí vam començar a rebre informació més a fons sobre les característiques principals d’aquest estil.
Potser una de les dificultats que vam tenir durant el transcurs del nostre treball, va ser la nostra ignorància sobre els temes religiosos. Aquest factor ens va afectar bastant, ja que quasi totes les obres pictòriques romàniques presenten una temàtica religiosa i això ens va dificultar la comprensió d’algunes obres.
D’altra banda, la gran majoria d’obres es troben situades a diversos museus, com per exemple al Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC). Aquesta diversificació de les obres també va dificultar la nostra recerca d’obres romàniques, ja que vam haver de realitzar diverses sortides per poder veure més exemples de l’estil romànic.
Vam pensar que el títol del projecte ( del “docere” a la didàctica) representava molt bé tot el nostre treball, ja que primerament vam haver de fer un estudi historiogràfic del romànic ( “docere”) per després fer una activitat més dinàmica explicant el que havíem après (didàctica).
En el següent apartat parlarem sobre quins van ser els objectius que ens vam marcar en el moment de començar el treball.