top of page

Metodologia 

En aquest punt parlarem sobre què vam fer per obtenir tota la informació necessària per realitzar el nostre treball sobre l’art romànic.

 

Primerament, el 13 de juny del 2015 vam haver de fer una sortida a l’església de Sant Salvador, amb la finalitat de fer una primera toma de contacte amb l’art romànic i així començar a aclarir què hauríem de fer en el nostre treball.

 

Després d’aquesta visita, vam començar el nostre estudi historiogràfic a través de la lectura de diferents documents sobre l’art romànic, com per exemple: “Com conèixer l’arquitectura romànica religiosa de Catalunya” de Josep Pagès i Rovira. Aquest escrit ens va donar moltíssima informació sobre l’estil romànic, com per exemple la seva expansió territorial, les diferències entre les seves etapes i un munt d’informació i fotografies sobre les parts arquitectòniques més importants del romànic.

 

Posteriorment ens vam continuar informant gràcies a la lectura de Gombrich i altres documents, a partir dels quals vam conèixer el marc històric de l’art romànic i les característiques bàsiques de la pintura i l’arquitectura.

 

Durant l’estiu vam continuar estudiant les característiques més importants a través de diferents pàgines d’Internet. Vam acompanyar la lectura d’aquestes pàgines amb la visió de diferents documentals i un seguit de vídeos sobre el romànic.

 

També vam haver de realitzar tres sortides: dues al Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC) i una altra al Museu Diocesà de Barcelona.

 

El 28 de juliol de 2015 vam realitzar la primera visita amb el nostre tutor del treball de recerca Xavi Moyano. En aquesta sortida vam anar al Museu Nacional d’Art de Catalunya, amb l’objectiu de fer una immersió al món de l’art romànic.

La segona la vam fer el 3 de desembre de 2015 amb la nostra classe de l’assignatura d’història de l’art, una altra vegada al Museu Nacional d’Art de Catalunya, amb la finalitat de tornar a veure les pintures romàniques amb més deteniment.

L’última sortida la vam realitzar nosaltres dos sols, el 5 de gener de 2016 al Museu Diocesà de Barcelona , per així poder veure les pintures originals de l’església de Sant Salvador.

Entrada del museu

Amb les pintures originals

En aquesta sortida vam poder observar detingudament les pintures originals de l’església de Polinyà i vam veure algunes diferències amb les còpies que es troben avui dia a la nostra capella.

 

Aquesta visita ens va servir per apreciar més el nostre patrimoni, ja que té un valor cultural i historiogràfic molt important. També ens va fer començar a plantejar-nos si seria millor tornar aquestes pintures a la capella de Sant Salvador, ja que és on haurien d’estar.

 

Entre sortida i sortida, vam realitzar dues activitats els dies 4 i 5 de novembre de 2015 a la classe de 5è A de l’escola Roser Capdevila, amb la finalitat d’aplicar tot el que havíem après sobre l’art romànic. Aquestes activitats estaven relacionades amb l’església de Sant Salvador.

 

Per informar-nos sobre aquesta capella vam haver de recopilar informació i fotografies que ens va proporcionar l’arxiu del nostre poble de Polinyà.

Tot això és el procés que vam haver de fer per introduir-nos en el món de l’art romànic, amb la finalitat de recaptar un munt d’informació per poder elaborar el nostre projecte.

 

A continuació podrem llegir el cos teòric del nostre treball de recerca.

© 2016 Romànic Creat amb Wix.com 

Vicente Fontanals i David González

bottom of page